Individuele opstellingen

Een individuele familieopstelling is meestal een onderdeel van een ontwikkelingsproces en gaat heel goed samen met therapie, supervisie en coaching. Tijdens een bewustwordingsproces kan een opstelling helpen inzicht te ontwikkelen in die onderliggende patronen, die verdere ontwikkeling in de weg staan.

In een individuele opstelling worden vaak problemen of gedrag zichtbaar, waarvoor de cliënt of supervisant niet persoonlijk verantwoordelijk is, maar die deel zijn van belasting van het familie – of organisatiesysteem. Onbewust kan de persoon in die onbalans in het systeem verstrikt zijn geraakt, wat helder kan worden in een opstelling. Door de onbalans kan de cliënt klachten of symptomen hebben overgenomen die helemaal niet van hem of haar zelf zijn, zoals moeheid, depressie, herhalende werk of relatieproblemen, afwezigheid. Vaak dragen kinderen onbewust persoonlijke lasten van een of meerdere voorouders.

Met behulp van de individuele opstelling kan  bijvoorbeeld ieder lid van het systeem er weer bij gaan horen, de eigen plaats weer vinden die past in de rangorde in het gezin of de organisatie, de (on)balans van geven en nemen in beeld komen en een nieuwe balans vinden. Vaak kan dan de verbondenheid en de kracht van dit systeem (gezin, familie of organisatie) weer  beter ervaarbaar worden en gaan doorstromen. Meestal brengt zo’n opstelling de cliënt of supervisant diep en verhelderend inzicht, dat bevrijdt en lichter doet voelen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij een individuele opstelling kunnen alléén de cliënt én de therapeut worden ‘opgesteld’ of de therapeut gaat zelf in verschillende posities staan. Maar ook kan er gewerkt kan worden m.b.v. tastbare symbolen als houten poppen, symbolen of vloerankers zoals kapla-blokjes, duplo-blokken of playmobilpoppetjes. Het klinkt wellicht vreemd maar zelf koffiekopjes in de directiekamer kunnen hiervoor dienen.

Deze voorwerpen vertegenwoordigen dan de (andere) leden van het 'systeem' of de belangrijke thema’s. De ‘personen'of 'delen' binnen het systeem kunnen worden geïnterviewd en ingeleefd, waardoor de opstelling steeds meer tot leven komt.

De beperking van individuele opstellingen is het feit dat er geen aanvullende informatie en beleving komt vanuit de 'representanten'. Dat pleit in veel gevallen voor het doen van een zogenaamde 'grote' helende opstelling. Zoek je een coach of therapeut die hierin bedreven is, vraag dan naar de ervaringen van cliënten! Er wordt namelijk op veel verschillende manieren gewerkt met opstellingen; 'de snelste weg is de beste weg'. vertrouw op je gevoel en 'check' waar jij je veilig en vertrouwd voel en wie jou dus het beste kan begeleiden.

  1. *Verplicht
Familieopstellingen
+31 (0)73 7515075
info@ynnergy.nl
Vivaldistraat 35
5216 EK 's-Hertogenbosch

ING 9693891
KvK Eindhoven 17159649
BTW 8126.02.304.B.01

nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

SitemapColofon • © 2019 Familieopstellingen • Alle rechten voorbehouden • ontwerp creatiefplanbureau.nl • techniek ceweb.nl