Organisatieopstellingen

Waarom een organisatieopstelling?

Een organisatieopstelling is een 'onderzoeksmethode' die gebaseerd is op het 'systeemdenken'. Deze aanpak vindt haar oorsprong in het werk van de Duitser Bert Hellinger. Ieder mens maak deel uit van een 'systeem'; bv vader-moeder-kind. Maar ook je gezin van herkomst; vader-moeder-kinderen en de positie die iemand zelf inneemt. Elk mens verkeert voortdurend onder de 'invloed' van een systeem; ook als we deelnemen als voetballer aan een teamwedstijd! Het 'systeem' kent posities, balans in geven en nemen en een dynamiek  waarbij niemand buitengesloten mag worden.

Het fenomeen dat bekend is onder de verzamelnaam van de techniek 'familieopstellingen' is oorspronkelijk als opstelling ontworpen om familiesystemen (rangschikking van familieleden) te onderzoeken, wordt de werkwijze inmiddels ook toegepast op verhoudingen binnen bedrijven, instellingen en verenigingen, waar de naam Organisatieopstelling naar verwijst. Deze manier van onderzoeken wordt voornamelijk gebruikt om hardnekkige organisatievraagstukken te doorgronden.

Een organisatie of afdeling vormt ook een systeem. Ook in organisaties en bedrijven spelen veel verborgen dynamieken. Een organisatieopstelling kan in een korte tijd veel duidelijk maken rondom thema's zoals:

  • wat maakt dat er geen vertrouwen is
  • waarom is er geen alignement
  • waarom 'loopt' mijn product of dienst niet
  • wat is er nodig voor een betere samenwerking
  • omgaan met verantwoordelijkheden en taken
  • etc

Hoe liggen bijvoorbeeld de onderlinge verhoudingen tussen afdelingen of managementleden, en welke mogelijkheden benutten zij nog niet voluit? Heeft iedereen in de organisatie de juiste plek om goed te kunnen functioneren? En in welke verhouding staan zij tot het product en de visie van het bedrijf?

'Een organisatieopstelling is effectiever en goedkoper dan menig organisatieadvies'

Zonder een oordeel te vellen, bekijkt de opsteller samen met de deelnemers de huidige situatie, en de beperkingen en mogelijkheden binnen uw bedrijf. En organisatieopstelling is daarmee een ideale invulling van een managementdag die gegarandeerd succes geeft. Voorwaarde is veelal dat enkel de directeur/eigenaar op de hoogte is van de mogelijkheden van een organisatiopstelling. De reden hiervoor is dan managers en medewerkers een (logische) 'eigen invulling' van dit fenomeen maken. Informatie vooraf beperkt doorgaans de maximale impact of inzichten. Vraag dit goed uit bij de adviseur/coach die de opstelling in de organisatie komt leiden.  

'Ondernemer; jij bent je zaak, werk harder aan jezelf dan aan je zaak'

  1. *Verplicht
Familieopstellingen
+31 (0)73 7515075
info@ynnergy.nl
Vivaldistraat 35
5216 EK 's-Hertogenbosch

ING 9693891
KvK Eindhoven 17159649
BTW 8126.02.304.B.01

nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

SitemapColofon • © 2019 Familieopstellingen • Alle rechten voorbehouden • ontwerp creatiefplanbureau.nl • techniek ceweb.nl